Catering – hiszpańskie finger food

Data publikacji: 2018/10/15, zmodyfikowano: 2019/02/02


Catering – hiszpańskie finger food

Catering – kuchnia hiszpańska (15.10.2018)

Jeśli komuś znudziły się klasyczne przekąski serwowane na różnego rodzaju eventach, czegoś dla siebie może poszukać w naszej ofercie. Nie ograniczamy się do typowych przekąsek, ale czerpiemy inspiracje z kuchni świata. Ofertą zbudowaną na tej podstawie jest catering oparty na kuchni hiszpańskiej, w zakresie którego proponujemy finger foods rodem ze słonecznego Półwyspu Iberyjskiego. Stawiamy zarówno na klasyczne dania kuchni hiszpańskiej, jak i na nowatorskie połączenia z nutką Hiszpanii. W naszym menu na konferencję posiadamy przekąski, sałatki w kieliszkach, a także desery. W każdej z tych kategorii proponujemy bogactwo dań, z których wszystkie mają swoją historię i niepowtarzalny smak – warto poznać je bliżej. Zacznijmy więc tradycyjnie od przekąsek.

Pierwsze hiszpańskie skojarzenie – tortilla de patatas

Gdy większość z nas myśli o Hiszpanii, pierwszym skojarzeniem jest słynna tortilla de patatas, czyli tortilla ziemniaczana. Na początku należy wspomnieć, że warto poprawnie wymawiać nazwę tego dania, dwa „l” odczytując jako „j”. Poprawna wymowa może nam się bardzo przydać, ponieważ nie sposób doświadczyć prawdziwej Hiszpanii bez tortilli ziemniaczanej. Jest ona typowym klasykiem kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Można jeść ją na śniadanie, obiad i kolację. Często występuje także w formie tapas, pokrojona na kawałki i nabita na wykałaczkę. Historia jej powstania nie jest oczywista – mówi się, że tortilla de patatas mogła być zainspirowana daniami przygotowywanymi przez Inków, cywilizację podbitą przez hiszpańskich konkwistadorów.

Druga wersja powstania tego dania za głównego bohatera przyjmuje baskijskiego generała Tomása de Zumalacárregui, który dowodził obroną Bilbao. W oblężonym mieście nie było wiele produktów, a więc generał zalecił pożywienie się posiłkiem z jajek, cebuli i ziemniaków, który potem stał się popularny na cały kraj. Tak popularny, że dokładny opis jego przygotowania Miguel de Cervantes zawarł w swoim Don Kichocie, ustanawiając tortillę de patatas ulubioną potrawą Sancho Pansy. Mając to wszystko na uwadze, nie mogliśmy nie umieścić tortilli ziemniaczanej w naszym menu. Występuje ona w dwóch wersjach – klasycznej oraz z tradycyjną hiszpańską kiełbasą chorizo, o której więcej za chwilę. Tortilla, jak każda inna przekąska z naszej oferty, kosztuje 7,50 zł netto za sztukę.

Hiszpańskie mięsa – chorizo, serrano, morcilla

Pierwszym mięsem, o którym warto wspomnieć, jest chorizo, popularna na całym świecie hiszpańska kiełbasa, której historia sięga XVI wieku, czyli również czasów konkwisty. Wtedy z Nowego Świata przywieziono paprykę. Ta szybko przyjęła się w Hiszpanii, a stosowano ją na różne sposoby, między innymi suszono i mielono, a następnie dodawano do mięs w celu ich zakonserwowania. Smak powstałej w ten sposób kiełbasy chorizo opiewał nawet francuski pisarz Alexandre Dumas, według którego „w każdym szanującym się hiszpańskim domu wytwarza się przynajmniej tyle chorizo ile jest dni w roku: 365 sztuk dla domowej konsumpcji oraz dodatkowych 50 na dni, podczas których mogą pojawić się goście”. Obecnie również produkuje jej się sporo – 50 tysięcy ton rocznie. Jak wygląda taki proces produkcji?

Hiszpańskie finger food - chorizohiszpańskie Mielone mięso

Do mielonego mięsa wieprzowego dodaje się mieloną paprykę, czosnek, a także aromatyczne zioła. Niekiedy dolewa się nieco wina lub octu winnego, który ma nadać kiełbasie kwaskowaty smak. Mieszankę wtłacza się następnie do flaka oraz pozostawia do wysuszenia i dojrzenia. Tak wyprodukowaną kiełbasę można spożywać na różne sposoby. Wspaniale smakuje sama lub w formie prostych tapas – w naszym menu znaleźć można kiełbaski chorizo w cydrze, danie bardzo popularne w Hiszpanii. Można ją wykorzystywać również w bardziej złożonych daniach, m.in. w formie pinchos, czyli kanapeczek. W naszej ofercie taką formę reprezentuje przekładaniec na grzance z chorizo i kozim serem.

hiszpańska kiełbasa

Obydwie formy podania pozwalają w pełni cieszyć się wybitnym smakiem kiełbasy, którą kocha cała Hiszpania. Podobną miłością mieszkańcy tego kraju darzą swój kolejny wyjątkowy produkt, czyli szynkę serrano. Jest to szynka wytwarzana z ogromnego kawałka surowego mięsa wieprzowego z kością, który obtacza się w soli, pozostawia w niej na 3 miesiące, następnie zmywa i pozwala wyschnąć oraz dojrzeć. Odbywa się to na obszarze zwanym mesetą, który obejmuje wyżynno-górską, centralną część Półwyspu, a który cechuje się surowym, suchym klimatem. Tak przygotowane tam szynki często eksponuje się zawieszone na hakach, co stanowi tradycyjny obrazek hiszpańskiego rynku. Aby wydobyć z szynki bogaty bukiet smaku, a jednocześnie rozpływającą się w ustach teksturę, należy ją odpowiednio cienko pokroić. Osoby, które potrafią to robić, nazywa się „cortador de jamon”, zaś najlepszych w tej materii – „maestro cortador de jamon”. Ci ostatni profesjonalnie zajmują się krojeniem szynki, zdobywając pracę w restauracjach, ekskluzywnych sklepach czy własnych biznesach.

Co ciekawe, szynka serrano jest nie tylko przepyszna, ale też dużo zdrowsza od swoich surowych, gotowanych czy pieczonych odpowiedników. Zawiera dużo mniej tłuszczu, za to więcej białka.  Ma w sobie wiele witamin oraz pierwiastków, nie ma za to konserwantów, ponieważ przez długi czas zachowuje świeżość. Aby podkreślić jej smak, serwuje się ją z orzeźwiającymi produktami, a tradycyjną przekąską skomponowaną w ten sposób jest melon z szynką serrano, którego nie mogło zabraknąć w naszej ofercie. Nieco inne spojrzenie na serrano proponujemy w kolejnym daniu, mianowicie w krokietach z tą szynką, które mogą zaskoczyć smakoszy tego rodzaju mięsa. Podobnym zaskoczeniem może być również fakt, że w kuchni hiszpańskiej występuje także kaszanka, czyli morcilla. Każdy region ma swoją recepturę na przygotowanie kaszanki, a w naszym menu jest ona podawana z kozim serem i karmelizowaną cebulą.

Tortilla w innym wydaniu – placek pszenny

W naszym hiszpańskim menu zagościł także południowoamerykański i meksykański gość, czyli tortilla w swoim innym znaczeniu – w znaczeniu placka pszennego lub kukurydzianego, w który zawija się poszczególne składniki. W naszym menu tortillę przygotowaliśmy na kilka sposobów – na sposób wegetariański, z bardzo popularnym w Hiszpanii bakłażanem, a także dla mięsożerców, z kurczakiem. Proponujemy również tortillę z nadzieniem inspirowanym katalońskim przysmakiem, jakim jest szpinak z orzeszkami pinii. W regionie ze stolicą w Barcelonie często do tego dania dodaje się również rodzynki, a serwuje się je samodzielnie, my jednak postanowiliśmy nieco złamać ten przepis, by podbić jego smak i ułatwić jedzenie.

Z morza i z lądu – ryby i oliwki

Charakterystycznym dla diety śródziemnomorskiej, a więc i hiszpańskiej, produktem są ryby – podaje się je w różnym wydaniu, często grillowane, zapiekane, ale także serwowane na kanapkach czy grzankach. Właśnie w takiej formie można spróbować u nas tuńczyka, którego podajemy na grzance, a także łososia, który występuje na kanapce w towarzystwie awokado. Ryby nie są jednak ostatnim charakterystycznym produktem z Półwyspu Iberyjskiego – są nim oczywiście oliwki, które – dojrzewając w słońcu Hiszpanii – nabierają niepowtarzalnego smaku. Hiszpania jest największym producentem oliwek na całym świecie, nic więc dziwnego, że posiada również mnóstwo przepisów na ich podanie. Oliwki są więc wspaniałym dodatkiem do złożonych dań, ale także samodzielną przekąską. W Hiszpanii królują oliwki marynowane, a marynat do nich jest niezliczenie wiele. Zaczynając od wytrawnych, np. o smakach cytrynowym czy z anchois, poprzez ostre, z papryczkami chilli, a kończąc na… słodkich, z miodem czy czekoladą. W naszym menu zawarliśmy oliwki nadziewane, podawane z oliwą paprykową.

Hiszpański catering – przekąski

Jak widać, menu cateringowe stworzone w oparciu o kuchnię hiszpańską może być bogate w ciekawe przekąski, niektóre odwzorowujące klasyczne dania kuchni z Półwyspu Iberyjskiego, niektóre inspirowane się na niej tak, by stworzyć nowe smaki. Cena każdej wspaniałej przekąski jest taka sama i wynosi 7,50 zł netto za sztukę. Nieporównywalnie mniej, niż podróż do Hiszpanii, a jest w stanie przenieść tam nasze podniebienia!

Summary
Catering - hiszpańskie finger food
Article Name
Catering - hiszpańskie finger food
Description
Jeśli komuś znudziły się klasyczne przekąski serwowane na różnego rodzaju eventach, czegoś dla siebie może poszukać w naszej ofercie. Proponujemy catering oparty na kuchni hiszpańskiej, a w nim finger foods rodem ze słonecznego Półwyspu Iberyjskiego.
Author
Publisher Name
WE Catering
Publisher Logo

+ There are no comments

Add yours