Przepis na żur wielkanocny od WE CATERING

Data publikacji: 2017/03/13, zmodyfikowano: 2017/04/27


Przepis na żur wielkanocny od WE CATERING

Przepis na żur wielkanocny od WE CATERING (13.04.2017)

Żur wielkanocny to najlepsze wyjście jeśli chcesz świętować Wielkanoc zgodnie z tradycją. Wielkanoc jak każde święta to idealny czas, by dzielić się z rodziną pysznym, tradycyjnym jedzeniem i nawet mimo wielokrotnych prób modyfikacji i urozmaicania świątecznego menu wszyscy dobrze wiemy, że potrawy, których receptury pochodzą od naszych prababć smakują najlepiej.

Jedną z takich potraw jest niewątpliwie żurek, który zaraz obok jajeksymbolu życia, białej kiełbasy i mazurka jest nieodłącznym elementem na wielkanocnym stole. Receptura oraz instrukcja przygotowania to autorski pomysł naszych kucharzy, a dokładniej… ich babć.

Smacznego!

składniki NA 6-8 TALERZY ZUPY

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu żytniego
  • cztery surowe, białe kiełbasy średniej wielkości
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki tartego białego chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
  • suszony, starty majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • ugotowane na twardo jaja

Przygotowanie Wielkanocnej ZUPY:

Gotowanie rozpoczynamy od pogrzania bulionu. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zrumienią.

Do gorącego bulionu dodajemy zawartość patelni, a także białą kiełbaskę w całości. Wywar ten wraz z zawartością gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut do czasu, aż zyska wyraźny mięsny smak i aromat.

Bardzo ważny składnik – ZAKWAS

Do tak przygotowanej bazy dodajemy zakwas – należy pamiętać by zakwas był dokładnie rozmieszany. Żeby mieć pewność w uzyskaniu idealnego poziomu kwaśności żuru na początek wlewamy jedynie połowę zakwasu. W razie potrzeby, po spróbowaniu dolewamy odpowiednią ilość zakwasu do uzyskania pożądanego smaku.

Następną czynnością jaką wykonujemy jest dodanie do garnka lekko rozgniecionego ząbka czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu, a przede wszystkim majeranek. Ilość majeranku jaki powinniśmy zastosować to mniej więcej jedna łyżka stołowa. Majeranek w trakcie dodawania do zupy mocno rozcieramy w dłoniach, dzięki czemu uwalnia on swój aromat.

Przepis na zupy świątecznePamiętajmy o tym, że majeranku w zupie nigdy za wiele 🙂

Pamiętaj o hartowaniu śmietany

Tak przygotowany żurek gotujemy jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodajemy do niego śmietanę. Pamiętajmy jednak o tym, że śmietanę należy koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żurku, a dopiero potem wlewać do garnka.

Sposób podania świątecznej zupy

Przed podaniem zupy, wyjmujemy kiełbaskę z żurku i kroimy ją w plasterki, następnie gotujemy jaja na twardo, a po ostygnięciu kroimy na ósemki układając je na talerzu tuż obok plasterków białej kiełbasy. Tak przygotowaną kompozycję zalewamy gorącym żurem. Do smaku możemy dodać sól i pieprz.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Żur wielkonocny
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

+ There are no comments

Add yours