WeCatering

Przerwa kawowa a sukces eventu

W obecnych czasach nieodłącznym elementem konferencji czy jakiegokolwiek innego eventu jest przerwa kawowa – jest to nie tylko moment odpoczynku od długich prelekcji o złożonej tematyce czy od gorących dyskusji, ale także chwila na posilenie się, wyciszenie, poprowadzenie luźnej, niezobowiązującej rozmowy. Jak sama nazwa wskazuje, jest to również czas na kawę. Zbawiennie działanie tego napoju jest niezwykle ważne, jeśli chcemy, by uczestnicy organizowanego przez nas wydarzenia czuli się dobrze, byli skoncentrowani i pełni energii, nie cierpieli na bóle głowy.

Kawa w liczbach

Jak niezwykle istotny jest czas przerwy kawowej wiedzą chyba wszyscy – cała światowa populacja wypija około 2,25 miliarda filiżanek kawy dziennie! Jak dowodzą badania, kawa to również bardzo ważny element dnia większości Polaków. Według badań CBOS, aż 60% Polaków sięga po kawę codziennie, a 16% wypija kilka kaw każdego dnia. Przeciętnie, jeden Polak wypija 500 porcji kawy rocznie! Nie jest to zjawisko nowe – kawa przywędrowała do Polski już w XVII wieku z południa, od Turków. Mimo że cieszyła się uznaniem takich osobowości jak Jan III Sobieski czy Bohdan Chmielnicki, początkowo uznawano ją za niesmaczną, a czasem nawet za szkodliwą.

Kawa zaczęła zyskiwać popularność na początku XVIII wieku. Pierwszym miejscem, gdzie picie kawy stało się powszechne, był Gdańsk. Tam kawę podawano w tzw. kafehauzach (od niemieckiego Kaffeehaus, czyli ‘dom kawy’). Potem zwyczaj jej picia rozprzestrzenił się na resztę kraju. Widać więc, że kawa towarzyszy Polakom od dawna. Nic więc dziwnego, że przerwa dająca możliwość na rozkoszowanie się tym napojem jest bardzo ważnym elementem konferencji i należy o nią zadbać, zamawiając catering właśnie na taką przerwę.

COffee Break to nie tylko kawa

Aromatyczna kawa jest najważniejszym elementem przerwy kawowej – w końcu od kawy pochodzi to określenie. Należy jednak pamiętać, że menu na przerwę kawową to nie tylko kawa – zawiera ono różne napoje, poczynając od wody i soków, a kończąc na herbacie. Herbata jest napojem popularnym nie tylko w Wielkiej Brytanii – przeciętny Polak wypija dwa kubki herbaty dziennie! Właściwie jest ona w naszym kraju bardziej popularna niż kawa – aż 83% badanych Polaków deklaruje codzienne picie herbaty. Widać wyraźnie, że herbata musi się znaleźć w menu przerwy kawowej – oprócz dużej popularności, herbata cieszy się także wieloma zaletami jeśli chodzi o jej dobry wpływ na organizm ludzki. Herbata usuwa oznaki zmęczenia fizycznego, uspokaja, stymuluje procesy zachodzące w mózgu, a także zawiera wiele witamin oraz minerałów.

Słodkie i słone przekąski, owoce, kanapki, rogaliki i inne

Nasze menu na przerwę kawową nie ogranicza się jednak wyłącznie do napojów – w zależności od wybranej opcji, proponujemy słodkie lub słone przekąski, owoce, a w niektórych wersjach także kanapki, rogaliki francuskie czy denishe – tak zwane ciastka duńskie, czyli wykonane z ciasta duńskiego. Jest ono nieco podobne do ciasta francuskiego, z tą różnicą, że ciasto duńskie zawiera drożdże, dzięki czemu jest lekkie i puszyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Niezależnie od tego, co wydaje się być najbardziej odpowiednim dla danego eventu czy konferencji, należy pamiętać, że dobre przekąski są równie ważne w przerwie kawowej, co napoje.

Zapewne każdy słyszał powiedzenie „Polak głodny – Polak zły” lub lansowane ostatnio przez pewną markę batoników hasło „Głodny nie jesteś sobą”. Każdy z nas zapewne doświadczył nieprzyjemności wynikających z uczucia głodu – problemy z koncentracją, a także niezręczność i zawstydzenie, jeśli głód manifestuje się „dźwiękowo”. Zjedzenie przekąski pozwoli za to na większe skupienie i większą wydajność – dostarczymy organizmowi wszelkich potrzebnych składników, przede wszystkim – cukru.

Rodzaje przerwy kawowej

Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że przerwa kawowa to element nie mniej ważny od innych w przypadku różnych eventów czy konferencji. W zależności od długości i intensywności wydarzenia, powinna więc oferować odpowiednią ilość napojów i przekąsek. Należy je dobrać tak, by uczestnicy mogli w trakcie przerwy nabrać sił niezbędnych do pełnego uczestnictwa w dalszej części dnia. Organizatorzy przeróżnych wydarzeń nie powinni zapominać o tym, jak ważna jest przerwa kawowa – odpowiednio zaplanowana, może przesądzić o pozytywnym odbiorze eventu. W naszym menu znajdziecie Państwo:

Bon Appétit!

© WeCatering

Summary
Article Name
Przerwa kawowa a sukces eventu
Description
Czy event może odbyć się bez przerwy kawowej? Czy przerwa kawowa to tylko kawa? Opisujemy rodzaje przerwy kawowej oferowanej przez WE CATERING.
Author
Publisher Name
WE CATERING
Publisher Logo