WeCatering

Savoir Vivre przy stole i podczas cateringu

Wyobraźmy sobie którąś z następujących sytuacji: w firmie, w której pracujemy, szykuje się duże wydarzenie, podczas którego chcielibyśmy dobrze wypaść. Wiemy, że na event zamówiono catering, trzeba więc będzie sobie elegancko radzić z jedzeniem posiłku i nie zapominać przy tym o dobrych manierach. Lub inaczej: bierzemy udział w ważnej konferencji, podczas której możemy zdobyć nowych klientów lub współpracowników. W trakcie tej konferencji nastąpi przerwa kawowa lub zaserwowane zostaną dania z menu cateringowego – tu również pojawia się problem dobrych manier podczas posiłku. Jeszcze inna sytuacja? Ktoś, z kim współpracujemy, organizuje wystawny bankiet, podczas którego zachowanie etykiety przy stole będzie jak najbardziej wskazane. Jak sobie poradzić z savoir vivre przy stole?

PIERWSZY ETAP – APERITIF

Zacznijmy więc od pierwszego etapu przyjęcia, czyli od aperitifu. Gdy przyjdziemy do na miejsce eventu wcześniej niż inni goście, lub gdy dania nie są jeszcze gotowe, może czekać nas właśnie aperitif. Nie jest to jednak alkohol, jak myślą niektórzy. Jest to sam czas oczekiwania, który gospodarz lub organizator może umilić swoim gościom, podając lekkie alkohole takie jak wermuty, gin z tonikiem, campari, przeróżne koktajle. Z reguły aperitif nie powinien trwać dłużej niż dwadzieścia minut.

CATERING ZASIADANY A SERWETA

Jeśli jest to przyjęcie przy stole, to po zakończeniu aperitifu nadchodzi czas, by do tego stołu zasiąść. Tam może czekać nas pierwszy problem – artystycznie ułożona serweta leżąca na talerzu. Należy ją rozłożyć na kolanach – jej zadaniem jest chronienie naszego ubrania przed zabrudzeniami. Trzeba także pamiętać, że serweta może służyć do komunikacji z kelnerem bądź podającym posiłek – odłożona po prawej stronie talerza daje znać, że skończyliśmy posiłek. Gdy musimy wstać od stołu w trakcie jedzenia i chcemy zakomunikować, że wrócimy jeszcze do stołu, serwetę powinniśmy położyć po lewej stronie talerza.

SZTUĆCE… KTÓRE WYBRAĆ?

Serweta leży na kolanach, stół jest suto zastawiony. A my wpadamy w panikę, ponieważ przed nami rozpościera się przerażający widok – talerz otoczony jest mnogością sztućców, obawiamy się więc, aby wybrać te właściwe. Bez obaw, sztućce ułożone są tak, byśmy wiedzieli, które wziąć. Zaczynamy bowiem od tych leżących najdalej względem talerza i przy kolejnych daniach kierujemy się do środka. Sztućce są też kolejnym sposobem komunikacji z gospodarzem bądź kelnerem. Kładąc je równolegle, z trzonkami skierowanymi na godzinę piątą, dajemy znać, że skończyliśmy już jedzenie. Kładąc je w kształcie odwróconej litery V ale tak, by się nie stykały, dajemy znać, że jeszcze jesteśmy w trakcie spożywania posiłku. Krzyżując je w tej pozycji komunikujemy prośbę o dokładkę. Wiemy już, za które sztućce chwycić najpierw. A kiedy to zrobić? Zacząć jeść powinniśmy dopiero wtedy, kiedy wszyscy dostali już swoje dania (chyba że gość, który nie otrzymał jeszcze jedzenia, zachęca do rozpoczęcia). Sam sygnał startu daje jednak gospodyni. Podobnie jest w przypadku picia – pierwszy za kieliszek chwyta gospodarz. Zarządzanie pierwszej kolejki zanim zrobi to gospodarz jest bardzo niekulturalne.

PRZYSTAWKI A PIECZYWO

Siedzimy przy stole lub wchodzimy do pomieszczenia, gdzie rozłożono potrawy z menu cateringowego. Naszym oczom ukazują się przystawki. Podano do nich pieczywo. Pamiętajmy więc, by nie brać całej kromki lub bułki i nie gryźć jej, tylko palcami odrywać kawałki pieczywa. Dopiero takie kawałeczki, posmarowane masłem lub nie, wkładamy do ust. Podczas jedzenia przystawki możemy też trafić na przeróżne wędliny i mięsa na zimno. Większość z nich kroimy i jemy widelcem, nie postępujemy tak jednak z cienkimi szynkami włoskimi i hiszpańskimi. Kto próbował je kroić ten wie, jak wymagające jest to zajęcie. Nie próbujmy więc tego robić, a weźmy palcami plasterek takiej szynki i włóżmy go do ust.

DOBRE MANIERY  I ZUPY

Po przystawce lub zamiast takowej możemy dostać zupę. Zupę je się z założenia trudno – trzeba uważać, aby absolutnie nie siorbać i nie pochlapać wszystkiego wokół. W tym celu należy poczekać z rozpoczęciem jedzenia, aż zupa nieco ostygnie, i nie nabierać pełnych łyżek. Największy problem napotkamy jednak pod koniec jedzenia, gdy na talerzu zostanie nam resztka dania. W tym momencie możemy wybrać pomiędzy dwoma modelami postępowania. Jeden mówi, że zupę je się do tego momentu, do którego można ją nabrać łyżką bez przechylania talerza. Druga, że talerz można przechylić, ale zawsze od siebie. Wybór należy więc do nas. Zawsze można rzucić okiem na to, co robią inni goście bądź gospodarz i gospodyni, i postąpić podobnie.

DOBRE MANIERY A SZASZŁYKI, MAKARONY I RYBY

Po zupie czas na danie główne. W zależność od rodzaju posiłku (przyjęcie przy stole, catering na konferencji), możemy się spotkać z różnym podaniem niektórych potraw. Są jednak takie, które wydają się nam problematyczne niezależnie od formy. Do takich dań należą na przykład szaszłyki. Dobre maniery to jedzenie ich elegancko. Należy pamiętać, że z rożenka metalowego zsuwa się po jednym kawałku mięsa, ewentualnie z dodatkami, zaś z drewnianego – całość. Podobnie problematyczne mogą być dania włoskie, a o sposobie ich jedzenia krążą przeróżne pogłoski. Wbrew niektórym z nich, długie makarony można jeść przy pomocy łyżki, rezygnując z włoskiej tradycji na rzecz czystości i elegancji. O elegancji należy pamiętać również podczas jedzenia ryb zawierających ości – pamiętajmy, że ości wracają na talerz tak, jak go opuściły – na widelcu. Należy odłożyć je na brzeg talerza.

ŁYŻECZKA, WIDELCZYK CZY RĘCE DO DESERU?

Kolejny element obecny jest podczas każdego posiłku – na przyjęciu, na konferencji z zamówionym cateringiem, w trakcie przerwy kawowej. Jest to deser, do którego możemy otrzymać łyżeczkę lub widelczyk. Łyżeczka służy do lodów, galaretek i tego typu deserów. Torty i ciasta jemy widelczykiem, jednak istnieją rodzaje ciast, które możemy łamać i jeść rękami po kawałku – są to ciasta suche, na przykład drożdżówka. Rękami jemy również kruche ciasteczka.

FINGER FOOD a savoir vivre przy stole

Palców używamy także do specjalnie przygotowanego posiłku, który nazywa się finger food, inaczej – dania na jeden kęs. Sama ich nazwa wskazuje, że wręcz wypada je spożywać bez użycia sztućców. Dania finger food są specjalnie przygotowane w taki sposób i w takim rozmiarze, abyśmy mogli wziąć je w dłonie i zjeść, nie brudząc się i wyglądając schludnie.

Stosując się do powyższych wskazówek, powinniśmy zachować się odpowiednio zarówno podczas przyjęcia przy stole, konferencji z zamówionym cateringiem, jak i podczas przerwy kawowej. Pamiętajmy – niezależnie do tego, co jest w menu, powinniśmy przestrzegać dobrych manier. Powyższe wskazówki to zaledwie kropla w morzu potrzeb i mogą nie rozwiać wszystkich wątpliwości. Należy jednak wiedzieć, że niewiedza, jak dokładnie się zachować, nie jest powodem do wstydu – zawsze możemy kogoś delikatnie podpytać lub poobserwować innych gości.

© WeCatering

Summary
Article Name
Dobre maniery przy stole
Description
Savoir Vivre: PIERWSZY ETAP- APERITIF - jak sobie z nim poradzić? Które sztućce wybrać? Jak jeść przystawki i pieczywo? Savoir vivre a zupy, makarony, szaszłyki, ryby. I dlaczego do deserów mamy czasami łyżeczkę, a czasami widelec?
Author
Publisher Name
WE CATERING
Publisher Logo